Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Με μάζες αρμάτων μάχης απαντά η Συρία στην τουρκική συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα



Με την προώθηση μιας ολόκληρη τεθωρακισμένης Tαξιαρχία, της 17ης, εξοπλισμένης με εκσυχρονισμένα άρματα μάχης Τ-72 (πρόσθετη θωράκιση βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός, νέα συστήματα επικοινωνιών κλπ), απάντησε η Συρία στην κίνηση της Τουρκίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα και στην φημολογία που έχει αναπτυχθεί για "τουρκική ετοιμότητα έναρξης επιχειρήσεων".

Την ίδια στιγμή ολόκληρο το 3ο Σ.Σ. του συριακού Στρατού βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστο μέρος των συριακών ενόπλων δυνάμεων έχει εμπλακεί στις συγκρούσεις με τους αντάρτες, καθώς οι ισλαμιστές είναι εντοπισμένοι σε δύο-τρεις πόλεις (Χομς, προάστεια Χαλεπίου, Χάμα) και η μεγαλύτερη δύναμη τελεί σε αναμονή για πιθανές επιθέσεις από το Ισραήλ ή την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 170 άρματα μάχης προωθήθηκαν βόρεια του Χαλεπίου, κάπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης. Το 3ο Σ.Σ. έχει συνολικά περί τα 1500 άρματα μάχης από τα 4.500 που υπηρετούν στον συριακό Στρατό, αλλά συγκεντρώνει τα περισσότερα εκσυγχρονισμένα αφού αξιόμαχα θεωρούται περίπου 3.000 άρματα.

Η περιοχή είναι στην ζώνη ευθύνης του 3ου Σώματος Στρατού, το οποίο αποτελεί την "αφρόκρεμα¨των συριακών ενόπλων δυνάμεων αφού πέρα από το γεγονός ότι καλύπτει τα σύνορα με Τουρκία και Ιράκ, συγκεντρώνει και τις εφεδρικές δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ, ενώ έχει υψηλή εκαπίδευση και εξοπλισμό για εξαπόλυση χημικών και βιολογικών επιθέσεων.

Αιχμή του είναι η 5ης Τ/Θ Μεραρχία και επίσης έχει άλλες τρεις Τ/Θ Μεραρχίες την 6η, την 8η και την 11η.

Ακόμα έχει τέσσερις ανεξάρτητες μεραρχίες Πεζικού, δέκα ανεξάρτητες αερομεταφερόμενα συντάγματα ειδικών δυνάμεων, δύο ανεξάρτητες ταξιαρχίες πυροβολικού, δύο αντιαρματικάς ταξιαρχίες, ενώ συγκεντιρώνει τα περισσότερα βαλλιστικά συστήματα του συριακού Στρατού και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να προσεχθεί είναι οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοιι SS-21 Scarab, Scud-B/C/D με ακτίνα από 300 μέχρι 800 χλμ. και οι μη κατευθυνόμενες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς FROG-7 που αποτελούν ισχυρά "ψυχολογικά" όπλα και όχι μόνο.

Επίσης το 3ο Σ.Σ. επιχειρεί τους 6+ τετραπλούς εκτοξευτές P-800 αντιπλοϊκών βλημάτων cruise τους οποίους προσπάθούσε να εντοπίσει το καταρριφθέν τουρκικό RF-4E, καθώς και πολλούς άλλους μιρκότερους σχηματισμούς. Η συνολική του δύναμη είναι περί τις 70.000 προσωπικό.

Αυτός είναι ο βασικός σχηματισμός ο οποίος στέκεται απέναντι στον τουρκικό Στρατό, αλλά ελέγχει και τους Ρ-800 που είναι πονοκέφαλος για τους ΝΑΤΟϊκούς. Με τέσσερις Τ/Θ μεραρχίες, έστω χωρίς την αιχμή της τεχνολογίας σε ότι αφορά το υλικό του (το ίδιο ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται απέναντί του, αφού το σύνολο των τουρκικών LEO2A4 είναι αναπτυγμένα στο μέτωπο του ... Έβρου!) αποτελεί έναν αντίπαλο που δεδομένης και της ύπαρξης δεκάδων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων Ρώσων "συμβούλων", είναι απόλυτα αξιόμαχος.

Το γεγονός ότι έχουν αφιχθεί στην βόρεια πλευρά των συνόρων τα εκσυγχρονισμένα Μ60 Sabra με πυροβόλο 120 χλστ. δείχνει ότι ο τουρκικός Στρατός ξέρει ότι τα άρματα μάχης θα αποτελέσουν έναν κρίσιμο παράγοντα στην επικείμενη (;) σύγκρουση...

πηγη:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου