Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι επιστήμονες της Google βρίσκουν σημάδια ότι οι υπολογιστές «μαθαίνουν»


Ένα νευρωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε από 16.000 επεξεργαστές φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες των βιολόγων για τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τα αντικείμενα. Οι επιστήμονες της Google, που εργάζονται στα XLabs, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με σκοπό να μιμηθούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ευρύτερα γνωστά είναι τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα και το «Project Glass». Τα εργαστήρια δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο για την μηχανική μάθηση, κατασκευάζοντας ένα δίκτυο από 16.000 επεξεργαστές υπολογιστών και στη συνέχεια το συνέδεσαν με το internet. Στην πορεία, το ίδιο το δίκτυο έμαθε στον εαυτό του να αναγνωρίζει τις γάτες.
Ίσως η αναγνώριση μιας γάτας στο Διαδίκτυο δεν ακούγεται και πολύ προκλητικό, όμως η απόδοση του δικτύου ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών, καθώς διπλασίασε το ποσοστό ακρίβειας στον εντοπισμό αντικειμένων από ένα κατάλογο 20.000 ειδών
Για να αναγνωρίζει τις γάτες, η ομάδα έδινε στο δίκτυο μικρογραφίες που επιλέγονταν τυχαία από περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια βίντεο του YouTube. Τα αποτελέσματα φάνηκαν να στηρίζουν τις θεωρίες βιολόγων ότι, οι νευρώνες στον εγκέφαλο εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα αντικείμενα. «Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, πότε δεν δηλώσαμε ‘Αυτή είναι μια γάτα’», δήλωσε στην εφημερίδα ο Jeff Dean. «Από μόνο του ουσιαστικά εφηύρε την έννοια της γάτας».

 πηγη:www.secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου