Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη σοκ!Αγνοείται ο φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Δήλωση που θα συζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Επί δεκαετίες χαμένος ο φάκελος με τα στοιχεία για το κατοχικό δάνειο. Τι υποστηρίζει η ΤτΕ. Οργισμένοι κάποιοι βουλευτές.

Μπορεί η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τις θηριωδίες που διέπραξαν στην Ελλάδα, την περίοδο της κατοχής να είναι πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, ωστόσο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποί του δεν έχουν τον ίδιο... ζήλο.
Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος  που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ "δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών", όπως είχε πει.
Κανείς δεν ασχολήθηκε...
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων:
"Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό" ανέφερε ο υπουργός.
Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο, όπως ανέφερε, απ' τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως "θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία".
Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, "αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών".
"Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε" πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Οργή βουλευτών για την αδράνεια δεκαετιών
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, κοινή υπήρξε η καταδίκη της αμέλειας που επέδειξε επί δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο.
Ομόφωνη υπήρξε η υιοθέτηση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την τεκμηρίωση και προώθηση των ελληνικών αξιώσεων, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα "την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος".
Καταγράφεται επίσης και η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), "να επανασυσταθεί το γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, που έκλεισε το 1952".
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.
Δήμας: "Θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις"
"Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό, φιλία και εμπιστοσύνη. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας" υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Αφού υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τον πόλεμο, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν συνοδοιπόροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Συνεχίζοντας, έθιξε και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι "ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική".
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ "είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας".
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, υπογραμμίζοντας πρώτον ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερον ότι το Δικαστήριο τόνισε πως το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Τέλος, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου