Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ν’ αγαπάς σημαίνει να έχεις επίγνωση της αιωνιότητας (Jiddu Krishnamurti)

> Όταν είστε αφηρημένοι μην δράτε. Αυτό απαιτεί πολύ νοημοσύνη, πολύ αυτοπαρατήρηση, γιατί η μη συγκέντρωση είναι που γεννά και την δυστυχία. Όταν κάποιος δίνει την καρδιά του, αυτό είναι μια ακέραιη πράξη. Και όταν δίνεις την διάνοιά σου αυτό είναι μια κατακερματισμένη πράξη. Και οι περισσότεροι από μας δίνουμε τη διάνοιά μας σε τόσα πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος που ζούμε κατακερματισμένη ζωή-να σκέφτεσαι ένα πράγμα και να κάνεις κάτι άλλο- και μας ξεσκίζει αυτή η αντίφαση. Για να καταλάβει κάτι κάποιος, πρέπει να βάλει σ’ αυτό όχι μόνο την διάνοιά του αλλά και την καρδιά του. Jiddu Krishnamurti...

> Χρειάζεται μεγάλη νοημοσύνη σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα για να ξεχάσουν τους εαυτούς τους και να ζήσουν μαζί. Ελπίζω πέρασες μια ήσυχη νύχτα, να σε περίμενε μια ωραία ανατολή έξω απ’ το παράθυρό σου και να μπόρεσες να κοιτάξεις γαλήνια τα βραδινά αστέρια πριν πας για ύπνο. Πόσο λίγο ξέρουμε από αγάπη, από την εκπληκτική τρυφερότητα και δύναμή της, πόσο εύκολα χρησιμοποιούμε τη λέξη αγάπη. …τη χρησιμοποιεί ο στρατηγός, τη χρησιμοποιεί ο χασάπης, τη χρησιμοποιεί ο πλούσιος, όπως τη χρησιμοποιούν και τα νεαρά αγόρια και κορίτσια. Αλλά πόσο λίγα ξέρουν γι’ αυτήν!

Δεν ξέρουν την απεραντοσύνη της αγάπης, ότι είναι αθάνατη και πόσο ανεξιχνίαστη είναι.
Ν’ αγαπάς σημαίνει να έχεις επίγνωση της αιωνιότητας.

Τι πράγμα είναι οι σχέσεις και πόσο εύκολα πέφτουμε στη συνήθεια κάποιας συγκεκριμένης σχέσης, θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα, αποδεχόμαστε τις καταστάσεις και δεν είναι ανεκτή καμιά αλλαγή δε δεχόμαστε καμία κίνηση προς την αβεβαιότητα, ούτε για ένα λεπτό. Όλα είναι τόσο καλά ρυθμισμένα, τόσο στέρεα φτιαγμένα, τόσο δεσμευμένα, που δεν υπάρχει καμία ελπίδα για λίγη φρεσκάδα, για μια καθαρή αναζωογονητική ανοιξιάτικη ανάσα. Αυτά κι άλλα πολλά τα ονομάζουμε σχέσεις.

Αν παρατηρήσουμε από κοντά, οι σχέσεις είναι κάτι πολύ πιο λεπτό, κάτι πιο γοργό κι από την αστραπή, πιο αχανές κι από τη γη, γιατί οι σχέσεις είναι η ζωή. Η ζωή μας είναι σύγκρουση. Θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις χοντροκομμένες, ωμές, εύκολες. Έτσι χάνουν την ευωδιά τους, την ομορφιά τους. Όλα τούτα συμβαίνουν γιατί δεν αγαπάμε, κι η αγάπη, φυσικά, είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα, γιατί μέσα σ’ αυτή πρέπει να εγκαταλείψει κανείς ολοκληρωτικά τον εαυτό του. (το εγώ του)

Αυτή ακριβώς η ιδιότητα της φρεσκάδας, του καινούριου, είναι ουσιαστική, αλλιώς η ζωή γίνεται ρουτίνα, συνήθεια και η αγάπη δεν είναι συνήθεια, δεν είναι κάτι βαρετό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει το αίσθημα της έκπληξης. Θεωρούν τα πάντα δεδομένα κι αυτή η αίσθηση της ασφάλειας καταστρέφει την ελευθερία και τις εκπλήξεις της αβεβαιότητας.

Σχεδιάζουμε πράγματα για το μακρινό μέλλον μακριά από το παρόν. Αλλά η προσοχή που χρειάζεται για να κατανοήσει κανείς βρίσκεται πάντα στο παρόν. Στην προσοχή υπάρχει πάντα μια αίσθηση αμεσότητας. Το να είναι κανείς ξεκάθαρος στις προθέσεις του είναι πολύ επίπονη δουλειά- η πρόθεση είναι σαν μια φλόγα, που προτρέπει κάποιον ακατάπαυτα να κατανοήσει. Να ’σαι ξεκάθαρη στις προθέσεις σου και θα δεις, τα πράγματα θα κυλήσουν από μόνα τους. ( διάβασε Ο Δογματισμός είναι το αντίθετο προς την Ελευθερία και Προχώρησε και Άνοιξε την Πόρτα )

Το να είναι κανείς ξεκάθαρος, κάθε στιγμή, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πρέπει κανείς να καθαρίσει τη γη για τον καινούριο σπόρο, κι από τη στιγμή που θα φυτευτεί ο σπόρος, με τη δική του ζωτικότητα και δύναμη θα έρθουν οι καρποί και ο νέος σπόρος. Η εξωτερική ομορφιά δεν κρατάει ποτέ, φθείρεται πάντα όταν δεν υπάρχει εσωτερική χαρά κι ευχαρίστηση. Καλλιεργούμε καθετί το εξωτερικό δίνοντας πολύ λίγη προσοχή σε όσα βρίσκονται μέσα μας· αλλά το μέσα είναι που τρώει πάντα το έξω. Το σκουλήκι που καταστρέφει τη φρεσκάδα του μήλου βρίσκεται μέσα του.

Χρειάζεται μεγάλη νοημοσύνη σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα για να ξεχάσουν τους εαυτούς τους και να ζήσουν μαζί, χωρίς να παραδοθεί ο ένας στον άλλο, χωρίς να κυριαρχηθεί ο ένας από τον άλλο. Οι σχέσεις είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή.

“Γράμματα σε μια νεαρή φίλη” Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti «Η αλήθεια είναι μια χώρα δίχως μoνoπάτι»

Η Απελευθέρωση απ’ το Γνωστό (Jiddu Krishnamurti)


1 σχόλιο:

  1. Okay then...

    What I'm going to tell you may sound really creepy, and maybe even a little "supernatural"

    WHAT if you could just press "Play" to LISTEN to a short, "magical tone"...

    And magically attract MORE MONEY to your life??

    And I'm really talking about hundreds... even thousands of dollars!!

    Sound too EASY?? Think it couldn't possibly be REAL?!?

    Well then, Let me tell you the news.

    Sometimes the most significant miracles in life are the easiest to RECEIVE!!

    In fact, I'm going to PROVE it to you by allowing you to listen to a real-life "miracle wealth building tone" I've synthesized...

    And TOTALLY FOR FREE

    You just press "Play" and watch as your abundance angels fly into your life... starting so fast, you will be surprised...

    CLICK here to play this magical "Miracle Money-Magnet Tone" - as my gift to you!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή