Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οδοιπορικό στα θερινά σινεμά της πρωτεύουσας

Οδοιπορικό στα θερινά σινεμά της πρωτεύουσας

Μαγικές βραδιές κάτω από τον ουρανό της Αθήνας

Με θέα το φωτισμένο Παρθενώνα αλλά και μέσα στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, στην περιοχή των Εξαρχείων, τα θερινά σινεμά ταξιδεύουν τους επισκέπτες τους στην παλιά καλή και γραφική Αθήνα.


Και μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, όμως οι λάτρεις του παλιού και καλού ποιοτικού κινηματογράφου δεν χάνουν εύκολα το γούστο τους. Γι’ αυτό και τα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, όπως φαίνεται από το οδοιπορικό του newsbeast.gr, σπάνια χάνουν την πελατεία τους.

Ποιοι τα επισκέπτονται; Λάτρεις των καλών ταινιών, νέοι, ακόμη και ηλικιωμένοι που προτιμούν να απολαύσουν μία καλή ταινία παρέα με τους συντρόφους τους, έχοντας θέα τον καταγάλανο ουρανό της πρωτεύουσας ή ακόμα και τη νύχτα, όταν εμφανίζονται στον αθηναϊκό ουρανό, αστέρια, για τους πιο ρομαντικούς φυσικά...

Σε κάποια από αυτά, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και του Θησείου, πηγαίνουν και πολλοί τουρίστες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το «Σινέ Θησείον» βραβεύτηκε από το CNN ως το καλύτερο σινεμά στον κόσμο, λόγω της μαγευτικής του θέας. Γι’ αυτό και οι πελάτες του ποικίλλουν.

Όσοι λοιπόν τα επισκεφθείτε να θυμάστε κάτι… Ότι και να καπνίζετε ελεύθερα μπορείτε και δεν θα είστε στημένοι όπως σε μια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα. Μια συμβουλή μόνο: Μην ξεχάσετε κάποιο προϊόν που… εξολοθρεύει τα κουνούπια. Το συνιστούν άλλωστε και οι ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά…

Σινέ ΘΗΣΕΙΟΝ

Όσοι μένουν στην Αθήνα, το γνωρίζουν. Πρόσφατα όμως άκουσαν για την ύπαρξή του και στο εξωτερικό δεδομένου ότι στην ιστοσελίδα του CNN το συγκεκριμένο σινεμά που βρίσκεται επί της Αποστόλου Παύλου βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέφερε ότι μπορεί στην Αθήνα να υπάρχουν πάρα πολλά όμως κανένα από αυτά δεν διέθετε τη θέα που έχει κανείς από το συγκεκριμένο.



Από τα καθίσματά σας μπορείτε να απολαύσετε τόσο την ταινία όσο και τη φωτισμένη Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Φυσικά, η θέα είναι εξαιρετική και το πρωί αλλά γίνεται πολύ καλύτερη τη νύχτα.



Το σινέ Θησείον, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ο επιχειρηματίας, Θωμάς Μανιάκης, που το διαχειρίζεται, χτίστηκε το 1935 και λειτουργεί από εκείνη την εποχή. Από εκεί έχουν περάσει πολλοί μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί όπως η Ειρήνη Παππά κ.ά. ο μουσικός Ντέμης Ρούσος αλλά και πολλοί επώνυμοι.



Έχει χωρητικότητα για 1.000 άτομα, θέσεις που μπορεί τις καθημερινές να μη γεμίζουν αλλά υπάρχουν σαββατοκύριακα που κάποιος μπορεί να μη βρει ούτε θέση.

Η γενική είσοδος για το θερινό σινεμά είναι 8 ευρώ και από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια μειωμένα εισιτήρια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. «Έχουμε αύξηση σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο κ. Μανιάκης και πιστεύει ότι ο κόσμος επισκέπτεται τους θερινούς κινηματογράφους διότι «μπορείς να απολαύσεις το φεγγάρι και τ’ αστέρια κάτι που δεν σου προσφέρουν τα κλειστά τυποποιημένα σινεμά».

Κάθε μέρα υπάρχουν δύο προβολές, η πρώτη αρχίζει στις 21:00 και η δεύτερη στις 23:00. «Μπορεί να φεύγουμε αργά από εδώ αλλά το απολαμβάνουμε», λέει, με χαρά.

Σινέ ΨΥΡΡΗ

Λειτουργεί από το 1996 και βρίσκεται στην οδό Σαρρή στην περιοχή του Ψυρρή. Όπως λέει ο επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Αυγουστίδης, η γενική είσοδος για τον κινηματογράφο, είναι 7,5 ευρώ ενώ οι φοιτητές και οι άνεργοι πληρώνουν 6 ευρώ. Κάθε Δευτέρα η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ και κάθε Πέμπτη παίζονται ταινίες α’ προβολής.



Καθημερινά, οι σινεφίλ μπορούν να αποφασίσουν σε ποια από τις δύο προβολές θα πάνε (21:00 και 23:00).
Και μπορεί το συγκεκριμένο σινεμά να μην έχει θέα την Ακρόπολη, αλλά η απλότητά του είναι μοναδική. Υπάρχουν πολλοί πελάτες που απολαμβάνουν το ποτό τους στα τραπεζάκια του μαγαζιού προτού κόψουν το εισιτήριό τους.



Σινέ ΖΕΦΥΡΟΣ

Βρίσκεται στην οδό Τρώων σε μία καταπληκτική γειτονιά, ανάμεσα στο Θησείο και τα Πετράλωνα. Είναι χτισμένο από το 1932 και από εκεί έχουν περάσει πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης κ.ά.



Έχει χωρητικότητα 500 ατόμων και καθημερινά παίζονται δύο προβολές, η πρώτη αρχίζει στις 20:45 και η δεύτερη στις 23:00. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ αλλά υπάρχει και μειωμένο, στα 6 ευρώ, για φοιτητές, άπορους και άνεργους.



«Το σινεμά αυτό το ξεκίνησε ο σύζυγός μου, ο Νίκος Μουζακιώτης. Ήταν λάτρης του κινηματογράφου και παλιός ηθοποιός. Έτσι, ήρθε κόσμος εδώ», αναφέρει η σύζυγός του, Γεωργία, που διαχειρίζεται τον θερινό κινηματογράφο. «Θυμάμαι του έλεγαν πριν χρόνια ότι θα ήταν δύσκολο το εγχείρημά του, αλλά εκείνος άντεξε γιατί αγαπούσε πάρα πολύ τον κινηματογράφο».



Σινέ PARIS

Άνοιξε για πρώτη φορά το 1920 και η ιδέα για τη δημιουργία του ήταν ενός έλληνα κομμωτή ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και γι’ αυτό το ονόμασε έτσι.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 χτίστηκε το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα και λειτούργησε ως θερινό και χειμερινό σινεμά. Στα τέλη του '60 όμως εξαιτίας της κρίσης των θερινών κινηματογράφων έκλεισε.



Το 1986 όμως άνοιξε ξανά, με νέο ιδιοκτήτη και λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα. «Έχουμε περισσότερους τουρίστες ως πελάτες. Έρχονται κυρίως για να δουν και τις ταινίες αλλά και τη φωτισμένη Ακρόπολη», αναφέρει η υπεύθυνή του, Μαίρη Πάνου.



Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ ενώ φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.ά. καταβάλλουν το ποσό των 6 ευρώ. «Άλλη μαγεία έχει το θερινό από το χειμερινό σινεμά. Δείτε πως απολαμβάνει μόνο ο κόσμος την ταινία και θα το καταλάβετε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σινέ Δεξαμενή

Από το 1991 όταν πρωτολειτούργησε κέρδισε το κοινό της. Σε χρόνο ρεκόρ η «Δεξαμενή» κατάφερε να γίνει γνωστή όχι μόνο για τις καινοτομίες που επέφερε στον χώρο αλλά και για τις επιλογές των ταινιών και το φιλόξενο περιβάλλον της.

Ο κόσμος που τη γνώρισε την περιέβαλλε με την αγάπη του και τη στήριξε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η «Δεξαμενή» που βρίσκεται στο Κολωνάκι, συγκαταλέγεται στα πιο «in» καλοκαιρινά στέκια της Αθήνας.



Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 31 Μαΐου και θα κλείσει, όπως υπολογίζουν οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.



Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7,5 ευρώ και 5 ευρώ δίνουν οι φοιτητές ενώ κάθε Τετάρτη υπάρχει προσφορά στην οποία πληρώνετε ένα εισιτήριο στην τιμή των δύο.

Σινέ Αθηναία

Ο κινηματογράφος Αθηναία, είναι μια όαση πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται επί της οδού Χάριτος, στο Κολωνάκι.



Με άρωμα μιας άλλης εποχής, σας προσκαλεί για να σας ξεκουράσει και να σας διασκεδάσει με τη μοναδικότητα του θερινού, που μόνο η χώρα μας μπορεί να προσφέρει.



Λειτουργεί από το 1979 και έχει χωρητικότητα 250 ατόμων. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ και 6 για το φοιτητικό, τους ανέργους, κ.ά. Υπάρχουν ημέρες προσφορών και εκπλήξεων.

Σινέ ΒΟΞ

Στην πλατεία Εξαρχείων λειτουργεί από το 1917 ο κινηματογράφος ΒΟΞ. Έρχεται κυρίως καλλιτεχνικός κόσμος, λένε οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. «Υπάρχουν όμως και τουρίστες που έρχονται για να δουν την περίφημη μπλε πολυκατοικία που είναι η πιο παλιά της Αθήνας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και τονίζουν ότι εκεί στεγάζονταν γραφεία σπουδαίων ανδρών που άφησαν εποχή.



Έχει χωρητικότητα 300 με 350 ατόμων και η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ και τα μειωμένα κοστίζουν 6 ευρώ. Υπάρχουν ημέρες προσφορών.

Σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ



Επί της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια βρίσκεται από το 1973 ο κινηματογράφος Ριβιέρα. Είναι ανοιχτός από τις 10 Μαΐου και θα κλείσει το φθινόπωρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ για το κανονικό και 6 ευρώ τα μειωμένα ενώ υπάρχουν και ημέρες προσφορών.



Σινέ ΑΙΓΛΗ

Στην Αίγλη Ζαππείου υπάρχει ένας εξαιρετικός θερινός κινηματογράφος μέσα στο πράσινο. Το 1903 ήταν το χρονικό σημείο που σηματοδότησε την πρώτη προβολή του κινηματογράφου με τη γαλλική ταινία «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άντρα». Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ για το κανονικό και 6 για το μειωμένο.



Για τους πιο εκλεκτούς ή και τους πιο ρομαντικούς, υπάρχει και η prive προβολή της ταινίας που συνδυάζεται με μενού, το οποίο κοστίζει 44 ευρώ για δύο άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου