Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αλλάζει το κλίμα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το κλίμα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα φαίνεται ότι αλλάζει, Ένας "φύλακας - άγγελος" εμφανίστηκε από το...ΔΝΤ για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες "δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες".

Το υπ' αριθμόν 3 του ΔΝΤ άφησε ένα "παράθυρο" για επιμέρους επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πρόκειται για την Νεμάτ Σαφίκ, οικονομολόγο, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και ανέλαβε την θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2011. Πριν από λίγα χρόνια, είχε γίνει η νεότερη αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει στην αρμοδιότητά της και το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σε ομιλία της σε οικονομικό φόρουμστις Βρυξέλλες, η Σαφίκ εξήρε την ανάγκη βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ύφεσης και την τόνωση της ζήτησης στη χώρα μας και στα άλλα κράτη του ευρωπαικού Νότου.

Ζητώντας περισσότερο χρονο για προσαρμογή και μέτρα για την ανάπτυξη, η αναπληρώτρια γενική διεθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για την τόνωση της ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία μίας "τραπεζικής ένωσης" - την οποία υποστηρίζει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι - με στόχο να μοιραστείτο βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από έναν κεντρικό φορέα.

Με λίγα λόγια η βασική διαφορά έγκειται ατην αναγνώριση της ύπαρξης μίας ενδιάμεσης περιόδου που είναι αναγκαία για να αρχίσουν να αποδίδουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ , Τζέρι Ράις έστειλε μήνυμα ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης που θα αφορούν την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.


Το μόνο που απομένει είναι να δουμε αν η παρέμβαση της Σαφίκ σηματοδοτεί την αρχή μίας στροφής του ΔΝΤ σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη ή αν πρόκειται για εσωτερική αντιπολίτευση στο κυρίαρχο ρεύμα σκέψης.

1 σχόλιο:

  1. EIDAN ANTISTASH KAI ISOS AKOLOY8HSOYN PIO ARGO MONOPATI, ALLA O STOXOS TOYS PARAMENEI IDIOS MHN PSARONETE !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή