Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΓΑΛΛΙΑ Πρεμιέρα Ολάντ με μείωση του μισθού του

Την πρώτη του προεκλογική υπόσχεση έσπευσε να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησής του, μειώνοντας κατά 30% τις αποζημιώσεις του προέδρου και των υπουργών της κυβέρνησης.




Ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα, αφού η κρίση απαιτεί θυσίες από τους Γάλλους, και στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τα μέλη της κυβέρνησης. Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία της χώρας, το 2007, η αποζημίωση του προέδρου είχε αυξηθεί κατά 170%, από τα 7.000 στα 19.000 ευρώ. Η αύξηση εκείνη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατά την προεκλογική περίοδο ο Ολάντ υποσχέθηκε να μειώσει το ποσό που λαμβάνουν ο ίδιος και οι υπουργοί του.
Από σήμερα ο νέος γάλλος πρόεδρος αρχίζει τη διεθνή περιοδεία του συμμετέχοντας σε φόρουμ και επαφές με ξένους ηγέτες. Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, πριν μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ για να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G8 απόψε το βράδυ και αύριο. Ο Ολάντ θα συμμετάσχει την Κυριακή και τη Δευτέρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.
Η σύντροφος του Ολάντ, δημοσιογράφος Βαλερί Τριερβελέρ, είναι προσκεκλημένη σε όλες τις επίσημες παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η αμερικανίδα πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, και το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένη με τον γάλλο πρόεδρο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΜΙΣΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Λοράν Φαμπιούς, που ήταν πρωθυπουργός το 1984 (επί προεδρίας Μιτεράν), και το υπουργείο Οικονομικών ο Πιερ Μοσκοβισί. Άνδρες και γυναίκες (17 και 17) συμμετέχουν ισότιμα ως υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση, κι έτσι υλοποιείται μία από τις κυριότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ολάντ.
Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο 64χρονος βουλευτής Βρετάνης Ζαν Ιβ Ντριάν, στο υπουργείο Εσωτερικών ο Μανουέλ Βαλ της δεξιάς τάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ «ηχηρή» είναι η απουσία από το κυβερνητικό σχήμα της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επέλεξε ως κυβερνητική εκπρόσωπο και υπουργό των Δικαιωμάτων των Γυναικών την 34χρονη Γαλλομαροκινή Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ, ενώ η εκλεγμένη της Γουιάνας Κριστιάν Τομπιρά αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαριζόλ Τουρέν αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, η Ορελί Φιλιπετί το υπουργείο Πολιτισμού και η ηγέτις των Πρασίνων Σεσίλ Ντιφλό το υπουργείο Στέγασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου