Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Ιδού το σχέδιο επέμβασης των HΠΑ στην Συρία - Στο "ψυγείο" λόγω ΡωσίαςΙσραηλινές πηγές αποκάλυψαν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για την επέμβαση στην Συρία, όπου ο σχεδιασμός αναφέρεται σε μία ασφαλή ζώνη η οποία θα καλύπτει το 25% του εδάφους και το 1/3 του πληθυσμού.
Το σχέδιο εξετάστηκε από το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου και μέχρι στιγμής έχει μπει "στο ψυγείο" καθώς αυτό που δεν είχε λάβει υπ'όψιν το επιτελείο του είναι αντίδραση της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον υπό νέες συνθήκες δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την επέμβαση στην Συρία.
Επιγραμματικά το σχέδιο περιελάμβανε 8 σημεία.
-Ομάδα κρατών υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ θα δημιουργούσαν μία ασφαλή περιοχή συνολικής έκτασης 185.180 τετραγωνικών χιλιομέτρων (το 25% της συνολικής έκτασης της Συρίας) στην οποία διαβιούν 5,5 εκατ. άνθρωποι, η οποία θα επιτηρείται από τα αεροσκάφη των χωρών που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση.
-Στην επιχείρηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, πλην μονάδων ειδικών επιχειρήσεων παρά μόνο αεροσκάφη από την Γαλλία την Βρετανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία
-Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από τρείς βάσεις και ένα αεροπλανοφόρο. Πιο συγκεκριμένα από τις βάσεις Incirlik και Diyarbakir στην Τουρκία και από την βρετανική βάση Ακρωτήρι στην Κύπρο.
-Το αεροπλανοφόρο που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση θα ήταν το γαλλικό Charles de Gaulle.
-Η όλη επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί υπό την υποστήριξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων τους δορυφόρους και τα υπόλοιπα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών που οι Αμερικανοί διαθέτουν.
-Η περιοχή όπου θα επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ξεκινά από τα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία μέχρι τις περιοχές των πόλεων Homs και Hama αποκόπτοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στην θάλασσα και ακυρώνοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της Μόσχας η οποία έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα S-300 και Yakhnot στις παράκτιες περιοχές της Συρίας. Επίσης με την εφαρμογή αυτή της ζώνης εξουδετερώνεται και η ναυτική βάση που η Ρωσία κατασκευάζει στην πόλη της Tartus.
-Ενεργό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό της επιχείρησης έπαιξε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος κατάφερε να πάρει την συγκατάθεση της Βρετανίας, της Τουρκίας του Κατάρ της Ιταλίας ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και της Σαουδική Αραβία. Εάν και εφόσον οι δύο αραβικές χώρες συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να επεκταθεί και στις νότιες περιοχές της Συρίας στις πόλεις Daraa, Deir a-Zour και Abu Kemal.
-Την διοίκηση των περιοχών που θα βρίσκονται υπό την προστασία του νέου συνασπισμού θα την αναλάβουν τοπικοί παράγοντες με την βοήθεια δυτικών αξιωματούχων. Η νέα διοίκηση θα είναι υπεύθυνη για τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού με τρόφιμα και άλλα αγαθά. Όσον αφορά το μέλλον του Assad ο αραβο-δυτικός συνασπισμός δεν θα επιδιώξει την εκδίωξη του προέδρου της Συρίας ούτε θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός των ορίων της ζώνης απαγόρευσης.
Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιδράσουν οι Ρώσοι στην αεροπορική ζώνη με την απστολή δικών τους αεροπορικών δυνάμεων ή εκτόξευσης βλημάτων S-300...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου