Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Αυτονομία ζητεί η ανατολική Λιβύη

Οι αρχηγοί των φυλών στην ανατολική Λιβύη ζήτησαν σήμερα να αυτονομηθεί η πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή τους, στη διάρκεια συνάντησης στη Βεγγάζη.
«Η περιοχή έκανε την επιλογή του ομοσπονδιακού συστήματος», τονίζουν οι φύλαρχοι στην κοινή ανακοίνωσή τους, στην...
οποία προστίθεται πως ο Αχμέντ Ζουμπάιρ εξελέγη στην κεφαλή της νέας οντότητας, η οποία βαπτίσθηκε Κυρηναϊκή, και η οποία εκτείνεται από τη μεθόριο με την Αίγυπτο έως τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
«Το Προσωρινό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής εξέλεξε στην ηγεσία του τον Σεΐχη ’χμεντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι για να διαχειρισθεί τις υποθέσεις της περιοχής και να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τους κατοίκους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που ασκεί προσωρινά την εξουσία στη χώρα, αναγνωρίζεται ως το επίσημο όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει πάντως επανειλημμένως ταχθεί κατά του φεντεραλισμού, εκφράζοντας φόβους για διάσπαση της Λιβύης.
«Οι Λίβυοι πάλεψαν για μία ενωμένη Λιβύη, έτσι ώστε αυτά τα αιτήματα δεν πρόκειται να έχουν συνέπειες», τόνισε χθες ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, που επανεξελέγη στην κεφαλή του Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ είπε χθες ότι «δεν έχουμε ανάγκη τον φεντεραλισμό και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε το ομοσπονδιακό σύστημα. Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».
Πηγή

Λιβύη: Οι φύλαρχοι στα ανατολικά ανακηρύσσουν την αυτονομία της περιοχής

Οι αρχηγοί των φυλών και της πολιτοφυλακής στην ανατολική Λιβύη ανακήρυξαν σήμερα την αυτονομία της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχής, όπου πυροδοτήθηκε προ ενός έτους η επανάσταση που κατέληξε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μολονότι οι νέα ηγεσία της χώρας έχει κατ' επανάληψη ταχθεί κατά του φεντεραλισμού.


«Η περιοχή έκανε την επιλογή του ομοσπονδιακού συστήματος», τονίζουν οι φύλαρχοι στην κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία προστίθεται πως ο Αχμέντ Ζουμπάιρ εξελέγη στην κεφαλή της νέας οντότητας, η οποία βαπτίσθηκε Κυρηναϊκή, και η οποία εκτείνεται από τη μεθόριο με την Αίγυπτο έως τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή ανακήρυξης της αυτονομίας, στη διάρκεια της οποίας διορίσθηκε και το Συμβούλιο που επιφορτίζεται με τη διαχείριση των υποθέσεων της περιοχής, η οποία είχε τεθεί στο περιθώριο κατά τη διάρκεια των 42 ετών που είχε διαρκέσει η εξουσία του Καντάφι.

«Το Προσωρινό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής εξέλεξε στην ηγεσία του τον Σεΐχη 'Αχμεντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι για να διαχειρισθεί τις υποθέσεις της περιοχής και να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τους κατοίκους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, το οποίο δηλώνει επίσης πως αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που ασκεί προσωρινώς την εξουσία στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς το ως «σύμβολο της ενότητας της χώρας και νόμιμο αντιπρόσωπο της Λιβύης στις διεθνείς συνόδους κορυφής». Ανηψιός του πρώην μονάρχη της Λιβύης ο Ίντρις αλ Σενούσι, ο οποίος είχε ανατραπεί το 1969 από τον Καντάφι, ο Ζουμπάιρ είναι ο ίδιος μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της χώρας, που ασκεί την εξουσία. Προς ώρας οι αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης τόνιζαν πριν από την ανακοίνωση πως αυτές οι δηλώσεις δεν εμπνέουν ανησυχία.

«Οι Λίβυοι πάλεψαν για μία ενωμένη Λιβύη, έτσι ώστε αυτά τα αιτήματα δεν πρόκειται να έχουν συνέπειες», τόνισε χθες ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, που επανεξελέγη στην κεφαλή του Συμβουλίου, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ τόνιζε, επίσης χθες, πως «δεν έχουμε ανάγκη τον φεντεραλισμό και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε το ομοσπονδιακό σύστημα. Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».

ΠΗΓΗ :anti-ntp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου